Lectură publică și un dialog cu AUGUSTIN CUPȘA

duminică, 19 august 2018, 12:00 PM - 1:30 PM

Pentru al treilea an consecutiv, Cărturești Cluj aduce literatura contemporană la Smida Jazz Festival.

Al doilea invitat al acestei ediții este prozatorul Augustin Cupșa, pe care vă invităm să-l întâlniți duminică de la ora 12:00. Îl vom întreba despre cum se împacă scrisul cu medicina, despre ultimul său roman, „Așa să crească iarba pe noi” (ed. Humanitas, 2017) și celelalte trei volume de dinainte, despre diferența dintre a scrie roman, proză scurtă și scenarii de film, despre ce te face să pleci din țară și de ce alegi să revii. La un moment dat în acest dialog, moderat de Mihai Mateiu și deschis către public, vom insera un moment de lectură a autorului – abia așteptăm să vedem ce bucată va alege.

Augustin Cupșa - n. 1980, prozator, medic psihiatru

A debutat în 2006 cu romanul Perforatorii (ed. Cartea Românească).

Au urmat două volume de proză scurtă, Profesorul Bumb și Macii suedezi (ed. Cartea Românească, 2011) și Marile bucurii și marile tristeți (ed. Trei, 2013), cel din urmă tradus în limba sârbă (Velike radosti i velike tuge).

Ca scenarist a debutat cu Trenul către București pleacă de la linia 3 (premiul HBO România), a colaborat la adaptarea serialului În derivă (produs de HBO România 2011, 2012) și la scurtmetrajele Ceață (Grand Prix du Jury, Festival International „Premiers Plans” Angers, Debut Prize „Message to man” Sankt Petersburg IFF) și Fructe necoapte (în post producție).

Cea mai recentă carte a sa, romanul Așa să crească iarba pe noi, a apărut la ed. Humanitas în 2017.

„Așa să crească iarba pe noi”

Edi, Pisică, Tobă, frații Mânzu și Tomi trăiesc la periferia Craiovei și se ocupă cu braconajul mai multor specii de păsări pe care le vând apoi, pe filieră interlopă, în Italia. Repovestite de vocea lui Pisică, cel mai fragil și sensibil dintre copii, întâmplările capătă dimensiuni dramatice, care dezvăluie și temele profunde ale cărții: sentimentul de vinovăție, dublat de obsesia evadării într-o Italie idealizată, tărâm al visurilor împlinite, credința, singurătatea, descoperirea erotismului.

Într-o atmosferă salingeriană, cu o tensiune și o violență care plutesc în aer, pentru a izbucni în final cu o forță care deturnează definitiv viețile tuturor personajelor, romanul lui Augustin Cupșa creează o lume întreagă, cu legi nescrise, dar imuabile, un paradis înșelător, al inocenților, cu peisaje mirifice care ascund de fapt răul în formele sale cele mai subtile.

---

Pe întreaga durată a festivalului veți găsi la Smida și o mini-bibliotecă amenajată de Cărturești, pentru că perspectiva de a petrece câteva ore tolănit la umbră, în compania unei cărți, nu ni se pare de disprețuit.

Aici găsiți evenimentul dedicat pe Facebook.