Cum se îmbină muzica și literatura contemporană la Smida Jazz

marți, 14 august 2018 3:46 PM

                                                 

Cei care ne cunosc știu că suntem iubitori ai artelor contemporane, lucru care se regăsește în fiecare an pe scena de la Smida. Artiștii selectați au în comun câteva lucruri: nu se tem de experiment și improvizație, propun jazz avangardist și provoacă publicul la deschiderea minții și eliberarea imaginației.

Ce se întâmplă seara, pe scenă, e în concordanță cu ce se întâmplă în ziua, ca într-un ecosistem armonios, așa cum ne-a învățat muntele că trebuie să fie orice lucru. De aceea, pe lângă muzică, aducem aproape de public și literatura contemporană, prin activitățile ediției dedicate ei: discuțiile cu autorii Ana-Maria Sandu și Augustin Cupșa și lecturile lor , mostre de interacțiune cu ritmul autentic al textului sau Clubul de lectură cu Victor Miron, care va citi din Alessandro Baricco.

Pe lângă evenimentele punctuale, pe tot parcursul festivalului vă veți întâlni cu citate, alese cu grijă. Care este povestea lor? Ne spune mai multe Mihai Mateiu, inițiatorul FLUX - un proiect de promovare a literaturii române contemporanesusținut de Cărturești și Altom.

“Credem în literatura română contemporană și încercăm să convingem cât mai mulți oameni că ea merită să fie descoperită, citită și susținută. Poveștile de lângă tine propune o întâlnire relaxată cu această literatură. Am ales o serie de citate scurte, ușor de citit chiar și în trecere, dar care reușesc să surprindă câte o imagine memorabilă, un sâmbure de poveste sau de atmosferă, ceva din stilul autorului. Selecția noastră este un demers curatorial, asumat subiectiv. Nu are nicio pretenție de-a fi acoperit toți autorii sau scrierile valoroase din ultimii ani. Dacă citatele vă fac curioși, căutați cărțile din care au fost luate la BIBLIOTECA DE CAMPANIE amenajată de Cărturești în cortul de activități. Tot acolo îi veți putea întâlni pe cei doi autori invitați. Puteți susține demersul nostru de promovare a literaturii române contemporane postând câte o fotografie sau un selfie cu citatul preferat, #povestiledelangatine. ”

                                      


Despre FLUX. Culturally Enhanced Life
Ritmul vieților noastre e tot mai alert.
Simțim adesea că nu mai avem timp pentru lucrurile importante.
Ajungem să ne bucurăm când ceva ne oprește din goană, oferindu-ne un răgaz în
care să ne adunăm gândurile și să ne ocupăm de noi.
Asta face FLUX .
Dăm oamenilor ocazia de a se descoperi și echilibra prin explorarea diverselor forme culturale.
E vorba de ateliere și prezentări susținute de artiști, operatori culturali și profesioniști
– întâlniri memorabile, care scot din cotidian, oferă perspective noi, activează și inspiră.
Rezultatul e o conectare mai puternică cu nevoile interioare, dar și cu ceilalți.
Pe scurt, oamenii se îmbogățesc într-un sens profund.


Susține proiectul FLUX