Village Break cu gașca la Smida

joi, 9 august 2018 12:19 AM

Anul ăsta schimbă ritmul excursiilor în natură și hai într-un Village Break la Smida!

Deja ești prieten cu natura și muntele, dar noi te provocăm să vii cu prietenii între 17-19 August la o altfel de aventură. Ce-nseamnă Village Break la Smida? 3 zile de activități, drumeții, foc de tabără în cătunul Smida din Parcul Natural Apuseni, la 1100 metri altitudine, unde natura se-ntâlnește cu muzica jazz și se contopesc într-o experiență despre care vei vorbi multă vreme. :)

Explorează muntele prin drumeții, treasure hunt și ture cu bicicleta electrică

Smida este situat chiar în inima Parcului Natural Apuseni, arie protejată ce se află printre ultimele zone naturale de carst împădurit de mari dimensiuni din întreaga Europă. Parcul este casă și pentru peste 1.500 de peșteri și adăpostește ghețari subterani, dintre care cei mai importanți sunt Ghețarul Scărișoara și Ghețarul Focul Viu.

Pe timp de zi, împrejurimile Smidei devin terenul tău de aventură, iar noi am pregătit special pentru tine, exploratorul, rețeta perfectă pentru un Village Break activ. 

- Descoperă flora și fauna zonei, la tururile ghidate de Cluj Guided Tours: treasure hunt ”În căutarea leacurilor magice”, în care vom identifica prin joc plantele de la munte, mitologia locală legată de acestea și utilizărea lor ca leacuri în medicina populară și turul ”Încarcă-te cu spiritul locului”, în care vei fi călătorul care se scufundă în natură și învață din fiecare pas al drumeției. 

- Descoperă peisajele superbe ale Apusenilor din barcă și fă o tură de caiac pe lacul Beliș, la doar câțiva zeci de metri de locul de desfășurare a festivalului.

- Intră în inima muntelui și hai într-o excursie ghidată în Peștera Pepii, care începe cu o drumeție de aproximativ 30- 45 de minute pe drum forestier, până la intrarea în peșteră, de unde vom pătrunde în subteran de-a lungul firului de apă care străbate peștera până la sifonul final, adică locul unde apa își va continua drumul ei in subteran fără a ne lasa spațiul disponibil pentru a o urma. Acest sifon terminal se prezintă ca un lac, a cărui apă te va impresiona prin claritatea și nuanța albastră. Vizita subterană durează 1 oră – 1 oră și 15 min, iar excursia durează, în ansamblu, în jur de 3 – 3,5 ore.

- Ai ocazia să te plimbi cu e-bike-urile (biciclete electrice) de la Bosch, pe care le vei putea folosi gratuit pe bază de înscriere și cu care te vei putea plimba pe traseele semnalizate.

Dacă ai chef de relaxare, bucură-te de aerul curat și de activitățile din festival

Pe lângă drumeții și explorare, muntele-nseamnă și leneveală cu o carte-n mână, la umbra unui copac sau chef de pus la treabă creativitatea. În Village Break la Smida, indiferent că-ți place muzica, arta, lectura sau sportul, vei găsi ceva care să te captiveze.

- Vino să pictezi și să-ți faci propriul suvenir la atelierele de pictură pe lemn și ceramică.

- Intră în ritmul Smida și creează sunete la atelierul de improvizație muzicală sau hai la Jam Session cu Cercul Întreg.

- Cufundă-te în lectură și împrumută o carte din mini-bibilioteca amenajată de Cărturești, vino la lecturi și discuții împreună cu autorii Ana Maria Sandu și Augustin Cupșa sau la clubul de lectură cu Victor Miron.

- Deconectează-te de la cotidian și reconectează-te cu natura, la sesiunile de yoga.

Cum a fost experiența la Smida anul trecut?

“Ador Smida Jazz Festival pentru atmosferă, pentru oamenii ce vin la festival și mai ales pentru peisajul de acolo. Am fost anul trecut cu alți 5 prieteni și anul acesta vom fi și mai mulți la #smidajazz, cu siguranță!” (Alexander Roberto)

Apusuri de munte, pe fundal de jazz de avangardă

După o zi plină de explorare, regăsire și creativitate, seara ne-așezăm pe iarbă și ne bucurăm de apusurile superbe din Apuseni, pe fundalul muzical al jazz-ului de avangardă. 

Un cocktail de sunete internaționale alese pe sprânceană abia așteaptă să-ți încheie o zi plină, iar invitații noștri care vor jongla cu jazz-ul de avangardă: Spirit Cave, Kimmo Pohjonen, Sons of Kemet, Portico Quartet și mulți alții îți dau întâlnire la ceas de seară, în fiecare din cele 3 zile de Village Break. Tu alegi dacă te relaxezi pe iarbă sau dansezi, noi promitem că le poți face pe amândouă. 

În plus, ce vacanță la munte e completă fără foc de tabără? Prietenii vechi, prietenii noi, toți se-adună seara-n jurul focului să cânte și să spună povești pe care muntele le pune la păstrare pentru viitoare amintiri. :)

Cum se-mpacă muntele cu jazz-ul la Smida? Ne spune unul dintre participanții de anul trecut:

“La Smida e un ritual, concertele sunt folosite pentru alungarea soarelui, iar când ele se termină, se aprinde focul. Am dormit lângă focul ăla doar ca să mă trezesc iar la Smida. Poate cel mai bun lucru aici e lipsa semnalului la telefon, asta generând mai multe semnale interumane.” (Luminița Mîndrilă)

Cum ajungi la Smida?

Dacă vrei cu adevărat să te aventurezi și vii din Cluj, răspunde provocării ”Less gas, more jazz” și hai cu bicicleta din Cluj până la Smida. Uite de ce:

- vei călători într-un grup organizat, cu un traseu prestabilit și cu asistență pe tot parcursul traseului;

- îți ducem noi bagajele, ca să te bucuri în tihnă de peisaj și să poți pedala cu spor la urcare;

- ne asigurăm că ești hidratat și hrănit cu fructe în pauzele pe care le vom organiza de-a lungul traseului;

- îți oferim intrarea liberă la festival și zona de campare pe perioada celor 3 zile.

Tot din Cluj punem la dispoziție autobuze spre și dinspre Smida, iar dacă poposești din alte orașe, poți veni cu mașina, trenul, sau pe două roți. Informațiile complete despre transport le găsești aici

Cât costă Village Break-ul la Smida?

Te scutim de surprize, îți venim în întâmpinare și-ți facem o listă aproximativă de costuri pentru Village Break, ca să-ți poți face calculele mai ușor. :)

- Pentru a participa, trebuie să achiziționeze un abonament de festival (3 zile) la prețul de 169 lei/ persoană și un abonament la camping (3 nopți) la prețul de 55 lei/ persoană. 

Fiindcă ne gândim că vii cu gașca la festival, ți-am pregătit o ofertă ca să-ți poți aduce un prieten gratuit la Smida - la fiecare 5 abonamente cumpărate, al șaselea e gratuit. Tot ce trebuie să faci este să selectezi 6 abonamente de tip 3 Day Festival Pass aici și vei plăti doar 5.

- Activitățile din festival sunt gratuite, excepție făcând plimbarea de caiac pe lacul Beliș, care costă 60 lei/ ora de închiriere și vizita la peșteră, care costă 120 lei/ persoană și include utilizarea echipamentului pus la dispoziție pentru vizita speologică (costum de neopren, ciorapi de neopren, cască, lanternă frontală), achitarea taxelor pentru obținerea avizului necesar vizitării peșterii și ghidajul specializat.

- În zona de festival vor exista diverse posibilități de a lua masa, prețul aproximativ pentru 3 mese fiind de 65 lei. 

- Barurile te vor răcori cu diverse băuturi, iar prețurile vor fi următoarele: 4 lei/ apă, 8 lei/ cafea, 8 lei/ bere, 12 lei/ pahar de vin, 16 lei/ long drink.

Ce zici, te aventurezi la un Village Break la Smida? Fă-ți bagajele, pregătește-ți cortul și hai!