Vocea cititorului

Club de lectură cu Victor Miron

Vino la o nouă ediție specială a clubului de lectură Vocea Cititorului, la Smida Jazz Festival – 2019. Victor Miron va citi pe loc, cu voce tare, o proză scurtă de Haruki Murakami. După lectură vom discuta despre text, muzică și amurg.

 

Detalii

Despre activitate:

Devenit deja o tradiție în cadrul festivalului, clubul de lectură Vocea Cititorului revine la Smida Jazz Festival. Vom citi pe loc și cu voce tare o proză scrută de Haruki Murakami, după care textul va deveni un pretext pentru discuții

Locație: cortul special amenajat de pe teritoriul Smida Jazz Festival 

Perioadă: duminică, 18 august, de la ora 14.30 și până la ora 16.00.

Număr maximum de participanţi: capacitatea cortului special amenajat

Înscrierea la activitate:  nu se fac înscrieri în avans. La ora stabilită, participanții vor merge la cortul special amenajat.

Cine este Victor Miron?

Victor e iniţiatorul campaniei ”Cărţile pe faţă” şi a multor altor campanii de promovare a lecturii. Un om îndrăgostit de cărţi care, din 2014, când a postat primul book selfie pe Facebook, tot pune la cale proiecte prin care să-i convingă pe oameni că cititul este cool.

Victor a scris mai multe cărţi, Carte de citit în doi”, un volum inedit care provoacă cuplurile să citească cu voce tare, fiind printre cele mai bine primate de cititori. A gândit conceptele pentru semnele de carte pe care le împarţi („Dacă aştepţi un semn pentru a citi o carte, acesta e semnul”) şi tricourile („Book selfie is the new selfie”). A scos din mânecă ideea cu ”Clasa cititoare”, prin care elevii sunt încurajaţi să facă schimb de cărţi punându-le în căsuţele de cărţi din curtea şcolii. A creat ”Bătălia Cărţilor”, un concurs de literatură dedicat elevilor, în care câştigătorii sunt răsfăţaţi cu un premiu ceva mai neobişnuit: o plimbare cu limuzina. Clubul de lectură „Vocea Cititorului” este altă acțiune prin care Victor Miron promovează cititul, de data aceasta la festival și a devenit o tradiție pentru Smida Jazz Festival. 

Haruki Murakami și iubirea pentru jazz

Orice cititor serios de Haruki Murakami- și chiar cei mai puțin pasionați- și-au dat seama că, probabil cel mai iubit romancier în viață, are și două mari pasiuni: alergatul și jazz-ul. 

„Am avut prima întâlnire cu jazzul în 1964, când aveam 15 ani” Murakami scrie în New York Times. „Art Blakey și The Jazz Messengers au avut concert în Kobe în ianuarie în acel an și am primit un bilet drept cadou de ziua de naștere. Asta a fost prima dată când am ascultat jazz și m-a impresionat. Am fost fulgerat.” Deși nu era instruit în muzică deloc, a simțit de multe ori că, în capul lui, „ceva ca și cum ar fi propria muzică se învârtea în jur, ca un val bogat și puternic. M-am întrebat dacă aș putea să transform acea muzică în scris și în felul ăsta stilul meu s-a născut.” 

Murakami și-a dat seama că scrisul și jazz-ul au foarte multe în comun: în amândouă ai nevoie de „un ritm bun, natural, sigur” și o melodicitate „care, în literatură, înseamnă de fapt aranjarea cuvintelor așa încât să se potrivească ritmului.”

Sursa: openculture.com

 

    Contactează-ne!

    Termeni şi condiţii

    Lasă-ne adresa ta ca să afli noutățile!

    Termeni și condiții