Smida Jazz, festivalul-vacanță la munte te așteaptă anul acesta mai divers și mai primitor ca niciodată, cu peste 20 de activități de zi bune pentru corp (sportive), pentru minte (GROW Area) și pentru suflet (ateliere de creație). Când se lasă seara, se închide poarta explorării zonei și se deschide cea a explorării muzicale, cu 10 concerte de jazz contemporan. Pe lângă asta, 8 DJ sets ambientale sau dansante vor crea notă cu notă soundtrack-ul celor mai relaxante 4 zile ale verii. Vezi mai jos ce poți face și ce poți asculta joi, 15 august:

Deja știm cum va arăta Smida în jurul orei 14, atunci când se deschide festivalul și campingul: voi coborâți din autocare sau din mașini și ajungeți la șura care ne e „birou de check-in” (oare s-a gândit la asta cel care a construit-o cu zeci de ani în urmă?), iar nouă ne tresaltă inima de bucurie că, iată, și anul acesta ați auzit chemarea jazzului. 

În timpul în care voi vă faceți confortabili la camping și instalați corturile-căsuțe-temporare, primele activități deja încep. Odată ajuns în festival, poți alege să începi vacanță cu o porție de relaxare, la Sesiunile de masaj cu Reka. Dacă te simți creativ. la Workshop Area te așteaptă trei tipuri de ateliere: unul de creație artistică (include pensule și multeee culori), un atelier de pictură pe lemn, în urma căruia poți pleca acasă cu obiectele create de tine sau un atelier de terarii și obiecte din sticlă, la care poți crea o căsuță nouă pentru plantele de acasă. 

 

 

 

 

Primul DJ care va acompania ziua 1 e Karak, cu sound-ul lui ca o călătorie eclectică prin mai multe stiluri, cu care ne întâlnim și noaptea, la Secondary Stage, între 02:00 și 04:00. 

O premieră pentru Smida e zona de boardgames, unde anul aceasta vei găsi jocul Zestrea, un joc 100% românesc, cu ilustrații de Maria Surducan. 

Și, pentru că suntem mai ales un festival de muzică, prietenii de la Music Hub vor fi cu noi și anul acesta, cu un workshop de improvizație muzicală, unde copiii mari și mici se pot juca la instrumente și poate chiar să învețe câteva acorduri la ele, de la 14:00 la 18:00. Tot cu ei ne întâlnim la un Jam Session, de la 16:00-18:00. Cine prinde repede „mersul sunetelor” se poate alătura.

Activități prin zonă, în afara festivalului

 

În timp ce la festival mănuțele meșteresc și urechile ascultă, la fel de multe minunății se întâmplă în afara festivalului: pe lacul Beliș-Fântânele caiacele și SUP-urile plutesc pe luciul apei. Activitățile sunt contra-cost și dacă nu vrei să aștepți mult la rând, cel mai bine ar fi să faci o rezervare în avans.

 

Pe potecile din Parcul Natural Apuseni, biserici străvechi, plantele aromatice și poveștile locurilor se lasă descoperite pe biciclete electrice sau clasice (la Tururile Ghidate în natură) sau pe jos, la Tururile Ghidate organizate de Cluj Guided Tours. 

 

Ceva mai departe de festival, mai exacta la Peștera Pepii, un grup de curioși vor face o excursie de 6 ore care include drumul cu mașina pe poteci de munte, un trekking ușor până la gura Peșterii. De aici se parcurge cu echipament specific un traseu de-a lungul firului de apă care străbate peştera până la sifonul final, adică locul unde apa îşi va continua drumul ei fără a ne lăsa spaţiul disponibil pentru a o urma. Acest sifon terminal se prezintă sub formă de lac, impresionant prin claritatea şi nuanţa impresionantă de albastru. 

 

Concerte 

După o zi plină de activități și explorare, te poți întoarce încet către scenă, unde gradenele te așteaptă să iei un loc la spectacolul muzical în pregătire. După un polar în plus și un pahar de vin de la Wine Point, sunetele încep să curgă, iar în scurt timp, spectacolul Deus Ex Quartet acaparează tot platoul de la Smida. Cei care sunt în fața ta, sunt un grup foarte apreciat pe scena underground din Budapesta și combină jazz-ul contemporan cu folk-ul unguresc, drum and bass-ul și ambientalul. 

După o pauză scurtă, urmează Leo Betzl Trio, un grup cel puțin la fel de interesant, unul dintre puținele de techno-jazz live, cu piese realizate în totalitate acustic la pian, chitară bas și tobe, fără computere sau sintetizatoare. Un concert care nu trebuie ratat!

Încălzit acum pe ritmurile concertului anterior, te poți pregăti pentru cel mai așteptat grup, Nik Bärtsch’s Ronin, care vor aduce atmosfera niponă pe scena de la Smida Jazz prin elemente din lumi muzicale disparate, fie ele funk, muzică clasică sau elemente din muzica ritualică japoneză, contopite într-un stil nou, coerent. 

Concertul se termină în jur de ora 24:30, dar ziua de joi nu se încheie aici, pentru că cei care nu vor să se întoarcă în camping pot rămâne să îl asculte live pe legendarul Rodion G.A., părintele muzicii electronice românești, într-un set live de la ora 00:30 sau să se adune la povești în jurul focului de tabără. 

Ne întâlnim în fața scenei între 15 și 18 August, în mijlocul Parcului Natural Apuseni!

Contactează-ne!

Termeni şi condiţii

Lasă-ne adresa ta ca să afli noutățile!

Termeni și condiții
Share This

Share This

Share this post with your friends!