E sâmbătă dimineața și deja pare că ești de o săptămână aici, atât de familiar și de „cum ar trebui să fie” pare totul. Știi cum să deschizi fermoarul de la cort așa încât să nu se blocheze, ai găsit locul pefect de citit la umbră când soarele e arzător și te-ai ales cu o trupă favorită nouă după concertele de aseară. Dar gata cu contemplarea, pentru că vremea e perfectă și sunt multe lucruri de făcut într-o sâmbătă la Smida, care nu seamănă deloc cu alte sâmbete: 

În timp ce te îndrepți somnoros către o cafea tare și un mic dejun demn de un montaniard, vezi un grup de oameni care se întorc în festival, cu aparate care mai de care mai interesante după ei și îți aduci aminte că s-ar putea să fie grupul care a mers să „vâneze” răsăritul, de la Workshopul de fotografie organizat de Mircea Struțeanu.  Tot în zare se văd cei care au fost mai harnici ca tine și s-ai trezit să facă streching de dimineață, la orele de Morning Yoga, pe ritmurile ambientale ale lui Dannilov. 

Parcă astăzi nu ai vrea să participi la niciunul dintre workshop-uri și nici să mai mergi o tură de lac cu canoe sau la Paddle Boarding, ai făcut asta ieri și ți-a plăcut enorm, mai mergi și mâine. Astăzi s-ar putea să petreci o zi liniștită, dedicată sinelui la GROW Area, o zonă cu discuții și ateliere diverse despre învățare și cunoaștere. 

 

 Acolo, de la 11:30 te poți întâlni cu autorul mai multor volume de poezie, Vlad MoldovanÎl vei asculacitind din textele lui și poți să-i pui o mie și una de întrebări – despre tot ce au trezit în tine poemele ascultate, despre viața de poet, despre reviste literare, muzică și filosofie… Și despre cum toate astea se topesc într-o viață normală, cu serviciu și casă, în România anului 2019. Dialogul, la care sunt invitați să ia parte toți participanții, va fi moderat de Mihai Mateiu.

După discuție, zona este acaparată de cei 10 scriitori contemporani aspiranți de la Atelierul de scriere creativă cu Marius Chivu. Cine știe, poate la anul vei avea și tu curajul să trimiți documentele acelea din folderul secret. 

Și pentru că ți-ai dorit mereu să mergi mai mult pe munte, dar nu ai știut de unde să îl apuci, revii aici mai târziu, unde cei de la Școala de mers pe munte îți vor spune totul despre echipamente, trasee și etică montană. 

 

După atâtea discuții interesante, pare că și creativitea se trezește din amorțeala în care s-a împotmolit în zilele agitate din oraș. Ai de ales între Workshop-ul de Improvizație teatrală, unde echipa IMPROVertiții te vor arunca în câteva jocuri cu propria imagine și încredere în sine, în urma cărora vei pleca un altul, mai sigur pe propriile forțe și emoții. 

 

Sau te poți întrepta către Secondary Stage, unde Cercul Întreg își acordează instrumentele pentru un Drift Session magic. cu care te-au obișnuit an de an. Aici, oricine poate pune mâna pe tobele africane, sau să își aducă banjo-ul sau pur și simplu să se descalțe și lase purtat în mișcări de dans extatice.

 

Se alătură în scurt timp și cei care au fost la Treasure Hunt-ul organizat de cei de la Cluj Guided Tours în zonă și se folosesc de mișcările învățate de la râu și de la brazi. 

Ceva mai departe, școala de muzică MusicHub îi cheamă pe toți cei care și-au încercat mâna la diferite instrumente de-a lungul zilei la un Jam Session numai bun de „încălzire” pentru concertele care urmează. 

 

Concerte

A venit momentul să îți aduni prietenii și să mergeți să prindeți un loc în față pe gradene, pentru că urmează cocncertul celor de la Paolo Profeti European Collective, un grup cu o componență interesantă romăno italiană, care trece dincolo de granițele limbilor și ale stilurilor muzicale. 

 După o pauză de „refill”, încep să se audă acordurile electrice ale celor de la Szun Waves, grup pe care ai ocazia să îl vezi în premieră în România și să le experimentezi stilul: o combinație dintre jazz spiritual și experimental, cu muzică electronică. Despre ei, James Holden, care e la rândul lui la festival, poate chiar în mulțime, a spus că „aproape că ating un fel de iluminare prin performance-urile live”.

Ultimul și cel mai așteptat concert al serii e rezervat britanicilor de la Mammal Hands, una dintre cele mai fascinante apariții pe scena internațională de jazz contemporan, dar și pe scena de la Smida. Stilul lor se aseamănă cu cel al grupurilor GoGo Penguin sau Portico Quartet, prezente la Smida în 2017 și 2018 și sub tutela aceleași case celebre de discuri, Gondwana Records.

Cu ritmurile hipnotice și liniștitoare ale celor de la Mammal Hands pe buze, te îndrepți către focul de tabără, poate, poate te mai încălzești și cine știe, poate găsești pe cineva cu care să dansezi pe ritmurile house celor de la Nopame sau pe cele soul ale lui Puiu, mai târziu, la Secondary Stage. 

Așa se încheie o zi memorabilă de sâmbătă, care pare că nu se mai sfârșește, pentru că timpul aici are răbdare, timpul nu se mai împiedică de deadline-uri, alergătură, stres și aglomerație, are răbdare și oamenii și le arată tot ce au mai bun în ei.

Ne întâlnim în fața scenei între 15 și 18 August, în mijlocul Parcului Natural Apuseni!

Contactează-ne!

Termeni şi condiţii

Lasă-ne adresa ta ca să afli noutățile!

Termeni și condiții
Share This

Share This

Share this post with your friends!