Ne-am uitat din altă perspectivă la ziua de 1 Aprilie și am descoperit că starea de bine și de veselie e adusă de glumele bune și vremea frumoasă care dezmorțește natura, apoi ne-am mutat privirea și am văzut gunoaiele care ne privesc de la tot pasul în spațiile verzi și distrug acea stare de bine.

Casa noastră e Parcul Natural Apuseni, unul dintre cele 16 parcuri naturale din România. Cu toate că e o arie protejată, an de an dăm “nas în nas” cu numeroase sticle, cutii, jante și chiar pungi de gunoi aruncate la întâmplare. Vrem să atragem atenția asupra acestui fenomen, nu doar de la Smida, ci din toate pădurile din România.

Există instrumente dedicate păstrării pădurilor curate și gesturi mici pe care le putem face oricare dintre noi pentru a nu sufoca pădurea. Vrem să păstrăm locurile acestea curate și sălbatice, așa cum le-am găsit atunci când am venit în ele ca simpli oaspeți.

Ghid de bune practici pentru protejarea pădurii :

Folosește aplicația World Cleanup. Creată de cei de la Let’s do it!, aplicația îți permite să marchezi o grămadă de gunoi pe hartă, dacă nu ai posibilitatea să o strângi la momentul respectiv. De Ziua Mondială a Curățeniei, voluntarii vor igieniza locurile indicate pe hartă. O găseşti aici.
Nu apela la persoane neautorizat care se oferă să te “rezolve” cu cantitățile mari de gunoi. De cele mai multe ori, aceste persoane le aruncă în păduri sau în râuri. Puteți apela în loc la un serviciu autorizat în toată țara cum este sigurec.ro

Alertează poliția sau agenții de teren (rangeri) dacă vezi pe cineva că aruncă gunoaie. Aruncarea deșeurilor în pădure constituie contravenţie silvică şi se sancţionează cu amendă.

Folosește tacâmuri și veselă din materiale biodegradabile. Cum începe sezonul grătarelor și picknicurilor, vă recomandăm folosirea soluțiilor Biotrem sau Biodeck. Bineînțeles, asta presupune strângerea tuturor ustensilelor după timpul petrecut în mijlocul naturii.

Mergi la iarbă verde sau cu cortul doar în locurile special amenajate și autorizate

Pentru că Smida înseamnă “pădure de arbori tineri”, iar arborii nu pot să crească dacă sunt tăiați, Greenpeace a pus la dispoziție un ghid prin care să identifici tăierile și transportul ilegal de lemn și cum să raportezi. Îl găseşti aici.

Spune-le și altora! Folosește frame-ul de responsabilitate față de pădure pe Facebook.

Cum poți proteja pădurea și mediul la festival?

În fiecare an, introducem noi măsuri de protejare a mediului atât pentru parteneri, cât și pentru participanți, dar grija este și în mâinile fiecăruia dintre noi:

Nu veni cu mașina personală singur, ia mai mulți festivalieri cu tine sau vino cu transportul în comun pus la dispoziție de noi sau cu trenul. Valabil pentru orice festival sau eveniment.

Aruncă deșeurile de la festival în containerele special amplasate, pentru colectare selectivă.
Folosește un tree-huger pentru hamac.
Vino cu bicicleta: îți oferim acces gratuit la festival și camping dacă ne demonstrezi că ai pedalat minim 50 de km.
Adu un keep-cup pentru cafea sau alte băuturi și ambalaje reutilizabile pentru mâncarea din camping.
Încarcă device-urile la instalația cu panouri fotovoltaice.
Protejarea Parcului Natural Apuseni:

În fiecare an organizăm în apropierea festivalului o igienizare alături de rangerii din Parcul Natural Apuseni, la Smida și în împrejurimi. “Numere” și fapte de până acum, la igienizările din 2017 și 2018:

2 zile

Aprox. 2 tone de gunoaie colectate din pădure și albia râului

Peste 100 de participanți

1 colaborare cu Let’s do it, Romania!

Lasă-ți adresa de e-mail aici și te vom anunța când are loc următoarea noastră campanie de igienizare la Smida.
*Nu vom folosi adresa ta de e-mail decât în vederea anunțării următoarei igienizări în PNA.

Contactează-ne!

Termeni şi condiţii

Lasă-ne adresa ta ca să afli noutățile!

Termeni și condiții
Share This

Share This

Share this post with your friends!